maandag 29 oktober 2007

Het Volk versus De Regering

Door Mariella Konings


Nadat CNN in de zomer van 2007 in een opiniepeiling een dramatische neergang had geconstateerd in de goedkeuring over het beleid van Bush (30% voor), het Congres (25% voor), de Democraten (51%) en de Republikeinen (36%), plaats CNN het volgende opmerkelijke commentaar op haar website: “De nieuwe dynamiek in de Amerikaanse politiek is momenteel niet Democraat versus Republikein (…) De nieuwe dynamiek is het volk versus de regering.” (1)

Anders dan men ons wil doen geloven, behoren de Amerikanen tot de felste tegenstanders van Bush en de oorlog in Irak, en dit is vanaf het begin zo geweest. Nog nooit is er een dergelijke impopulaire regering geweest als die van George W. Bush, en nog nooit hebben de Amerikanen een dergelijk laag vertrouwen in hun president gehad.

De reden daarvan is omdat vrijwel alles wat de administratie gedaan heeft illegaal en crimineel is. Hun schandalen stijgen daarbij ver uit boven de gebruikelijke omkopingsschandalen, sexschandalen en lastercampagnes die ‘normale’ westerse regeringen kenmerkt. Wat opvalt aan de Bush administratie is de consistente wijze waarop zij keer op keer de Amerikaanse Grondwet, het Habeas Corpus, de Conventies van Genève, en de Universele Declaratie van de Rechten van de Mens hebben geschonden.

Terwijl de internationale gemeenschap er niet in slaagde hen verantwoordelijk te houden en miljoenen mensen wereldwijd voor de vrede demonstreerden, vochten linkse en rechtse politici in Amerika met mensenrechtenorganisaties tegen hun eigen regering, deserteerden hordes jonge Amerikaanse soldaten en lekten hoogstaande militairen naar de pers. En ondertussen stierven meer dan 2000 soldaten en kwamen meer dan een miljoen Irakese burgers door geweld om het leven. Maar niets leek de Bush administratie te kunnen stoppen.

En toen werd in de vroege ochtend van 31 december 2007 Saddam Hussein opgehangen. En vanaf dat moment voerde een nieuwe koers de boventoon. Want nu Saddam wegens oorlogsmisdaden geëxecuteerd was, waren ook Bush, Cheney en Blair aan de beurt om voor een oorlogstribunaal te verschijnen.

De voormalige premier van Maleisië, Mahathir Mohamed (1925) verwoordde het op 5 februari 2007 aldus: “Wat Bush en Blair hebben gedaan is erger wat Saddam heeft gedaan. Als het tribunaal Blair schuldig bevindt moeten we hem niet ophangen maar hij moet voor altijd het predikaat oorlogsmisdadiger dragen, moordenaar van kinderen, leugenaar. En Bush ook (…) Bush en Blair worden nu compleet veracht en veroordeeld door de wereld en hun eigen mensen. Er zouden overal frontale en profiel foto’s van hen als oorlogsmisdadigers opgehangen moeten worden. Zelfs historici moeten in geschiedenisboeken altijd naar hen verwijzen als oorlogsmisdadigers.” (2)

Rosie O’Donnell, comédienne en talkshow presentatrice zei over Bush: “Deze President is een soeverein land binnen gevallen in weerwil van de VN. Hij is in principe een oorlogsmisdadiger. Eerlijk waar. Hij zou berecht moeten worden in Den Haag.” (3)

Bush en Cheney kunnen via de Amerikaanse Grondwet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hun misdaden. In Artikel II, Sectie 4 van die Amerikaanse Grondwet staat immers: “De President, Vice-president, en alle openbare ambtenaren van de Verenigde Staten zullen via afzetting uit het ambt verwijderd worden voor, en veroordeeld wegens, hoogverraad, omkoping, of andere zware misdaden en misdrijven.” (4)

Tim Robbins, acteur, regisseur: “Momenteel hebben we een media die moedwillig de zware misdaden en misdrijven van de president van de Verenigde Staten negeert. (Bush) heeft ons (de Irak) oorlog ingebracht met leugens waarvan hij wist dat het leugens waren (…) Zijn oorlog heeft meer al-Qaeda gerekruteerd dan Osama ooit voor mogelijk heeft gehouden (…) en toch roept niemand in de media voor zijn afzetting.” (3)

Op 26 september 2006 vond in de kelder van het Capitol een ontmoeting plaats waarbij de desastreuze situatie in Irak en de bedreigingen naar Iran werden besproken. De ontmoeting was georganiseerd door Congreslid Lynne Woolsey (D-CA), en de discussie werd geleid door Generaal in ruste William Odom. Terwijl 16 leden van het Congres de ontmoeting bijwoonden, vroeg Congreslid Maurice Hinchey (D-NY) aan Generaal Odom: “Hoe komen we eruit?” Hierop antwoordde Odom: “Wel, de Grondwet geeft het Huis het recht om af te zetten.” (5)

Sindsdien ageren steeds meer politici en beroemdheden voor het afzetten en veroordelen van Bush wegens oorlogsmisdaden.

Zo uitte acteur en regisseur Sean Penn in maart 2007 zijn woede over de Bush administratie in een discussieprogramma met Bill Maher. Een getormenteerde Penn, eerst fel voorstander van de oorlog tegen Irak en vervolgens een overtuigd tegenstander, wees op het bedrog dat gepleegd werd om de oorlog met Irak in te gaan: “… je hebt iemand – George Tenet – die in zijn boek erkent dat hij wist dat de administratie de Amerikaanse mensen een situatie inluisde waar jonge mannen en vrouwen van dit land en anderen worden vermoord, dus dan moeten George Tenet en Dick Cheney en Condoleezza Rice en George Bush en anderen in de fucking gevangenis zitten!” (applaus van het publiek). (6)

Regisseur Michael Moore verscheen na de première van zijn film ‘SiCKO’ in 2007 in het programma ‘Hardball Plaza’ op MSNBC, en oogstte met zijn opmerking dat Bush en Cheney afgezet moeten worden grote bijval uit het publiek. Vraag: “Michael Moore (…) zou de president via een officiële veroordeling gestraft moeten worden voor de slechte inlichtingen die we kregen toen we de oorlog ingingen?” Michael Moore: “Ja, en hij moet afgezet worden, en...” Vraag: “Zoals in de gevangenis gestopt worden wegens oorlogsmisdaden?” Michael Moore: “Ja (applaus), uiteindelijk denk ik dat we een proces in dit land nodig hebben waar Mr. Cheney en Mr. Bush voorgeleid zullen worden op aanklacht van het veroorzaken van de dood van zo veel mensen. Dit is echt iets dat, eh, als dit ook maar enig ander land was, of als een ander land dit deed, dan zouden we achter hen aangaan.” (7)

Richard Dreyfuss, acteur, merkte op: “Tenzij je bereid bent om marteling als onderdeel van de normale Amerikaanse politieke lexicon te aanvaarden, tenzij je bereid bent te accepteren dat het verlaten van de Conventie van Geneve goed en prima is, (tenzij) je de uitbreiding van afluisteren aanvaardt als de normale gang van zaken, dan is de enige manier om dit nu uit te drukken het omarmen van het moeilijke en misschien beschamende proces van afzetting.” (3)

Lawrence Wilkerson, de voormalige stafchef van Colin Powell, zei in het radioprogramma ‘On Point’ op 10 mei 2007: “De taal in de (Grondwet) over afzetting is fijn en precies – het is voor zware misdaden en misdrijven. Vergelijk je Bill Clinton’s fratsen waarvoor hij werd afgezet met George Bush’s zware misdaden en misdrijven, of Dick Cheney’s zware misdaden en misdrijven, dan denk ik dat die in aanzien verbleken.” (8)

Rocky Anderson, de burgemeester van Salt Lake City, in een interview op 25 juni, 2007, met Democracy Now: “… ik hoor het momenteel van mensen in actieve dienst zelf: we moeten deze oorlog stoppen. We bereiken helemaal niets. We werken tegen ons eigen belang in en hebben zelfs goede Republikeinen die al heel lang lid zijn die naar me toe komen en, meestal fluisterend – je ziet ze niet schreeuwend op straat, hoewel sommigen nu naar de demonstraties komen – ze zeggen me, ‘Je hebt helemaal gelijk. Deze president verwoest het land. Hij moet gaan’.” (9)

Lee Iacocca (1924), de beroemde hoogbejaarde Amerikaanse industrieel die Chrysler uit het slop trok en president van Ford was, gaat tekeer tegen de administratie van Bush in zijn nieuwe boek ‘Waar zijn alle leiders gebleven?’:
Genoeg gehad? Ben ik de enige kerel in dit land die er genoeg van heeft wat er gebeurt? Waar is verdomme onze woede? We zouden moord en brand moeten schreeuwen. We hebben een groep clowns die geen idee hebben die ons schip van de staat recht op een klif afsturen, we hebben bedrijfsgangsters die ons blind stelen, en we kunnen niet eens na een orkaan opruimen laat staan een hybride auto bouwen. Maar in plaats van kwaad te worden zit iedereen erbij en knikt met het hoofd wanneer de politici zeggen, ‘We blijven doorgaan.’ We blijven doorgaan? Laat me niet lachen. Dit is Amerika, niet de verdomde Titanic. Ik zal je een soundbite geven: Gooi die eikels eruit! Je denkt misschien dat ik seniel aan het worden ben, dat ik ze niet meer op een rijtje heb, en misschien is dat zo. Maar iemand moet iets zeggen. Ik herken dit land amper nog. De President van de Verenigde Staten heeft een vrijbrief gekregen om de Grondwet te negeren, om onze telefoons af te luisteren, en ons de oorlog in te leiden gebaseerd op een stapel leugens. Het Congres reageert op record verliezen door een enorme belasting aftrek voor de rijken goed te keuren (bedankt, maar ik heb het niet nodig). De meest beroemde zakenmannen zijn niet de vernieuwers maar de kerels in handboeien (…) ik heb er genoeg van. Hoe zit het met jou? Ik ga nog een stap verder. Jij kunt jezelf niet vaderlandslievend noemen als je niet woest bent. Dit is een gevecht dat ik wil aangaan en waar ik klaar voor ben. Mijn vrienden zeggen dat ik moet kalmeren. Ze zeggen, ‘Lee, je bent twee-en-tachtig jaar oud. Laat de woede aan de jonge mensen over.’ En dat zou ik met alle liefde doen, zodra ik ze voor vijf seconden weg kan trekken bij hun iPods en hun aandacht krijg. Ik spreek op omdat het mijn patriottische plicht is. Ik denk dat mensen naar me zullen luisteren. Ze zeggen dat ik de reputatie van recht door zee heb. Dus ik zal jullie zeggen hoe ik het zie, en het is niet fraai, maar het is tenminste echt. Ik hoop een gevoelige snaar te raken bij die jonge mensen die zeggen dat ze niet stemmen omdat ze niet geloven dat politici hun belangen vertegenwoordigen. Hee Amerika, word wakker! Deze gasten werken voor ons. Wie zijn deze kerels helemaal? Waarom zitten we in deze puinhoop? Hoe kwamen we opgescheept te zitten met deze groep in Washington? Nou, we kozen voor hen, tenminste, sommigen van ons. Maar ik zal jullie zeggen wat we niet hebben gedaan. We hebben er niet mee ingestemd om de Grondwet af te schaffen. We hebben er niet mee ingestemd om te stoppen met het stellen van vragen, of het eisen van antwoorden. Sommigen van ons zijn doodmoe en kotsmisselijk van mensen die vrijheid van meningsuiting hoogverraad noemen. Waar ik vandaan kom noemen we dat een dictatuur, geen democratie.” (10)

De gevierde onderzoeksjournalist Seymour Hersh, winnaar van de Pulitzer Prijs, zei in een toespraak voor studenten over Bush en Cheney:“Deze gasten zijn eng als de pest.” (applaus). Op de vraag uit het publiek wat gedaan kan worden om hen te stoppen: “Je moet veranderen, je moet een coup hebben. Zet deze kerel af, hij gaat niet met de Iranezen praten.” (11)

Ralph Nader (1934), die meermalen meedeed aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, werd op 6 oktober 2007 in Washington geïnterviewd door Amy Goodman. Op Goodman’s vraag, “Is George Bush nog belangrijk?” antwoordde Ralph Nader bevestigend: “Ja hij is belangrijk want hij is een gevaar voor de nationale veiligheid. Hij is een vernietiger van onze Grondwet, hij is een schenner van onze wetten. Een terugdraaier van onze regulaties. Hij is oorlogszuchtig, hij is een oorlogsmisdadiger, letterlijk, een oorlogsmisdadiger en hij is nog steeds de baas. En zoals ik een poos geleden zei, hij is een gigantisch bedrijf in het Witte Huis dat zich maskeert als een menselijk wezen. Hoewel ik soms twijfels heb over dat ‘menselijk’. Ik denk dat het niet mogelijk is een obsessiever, dwangmatiger persoon te vinden met zoveel minachting voor de tradities van ons land.” (12)

Voormalig Assistent Minister van Financiën onder Reagan, voormalig redacteur van de Wall Street Journal opinie pagina en medewerker van de National Review, Paul Craig Roberts, schrijft in juli 2007: “De Amerikaanse mensen werden bedrogen en misleid om twee invasies te steunen die oorlogsmisdaden zijn onder de Nuremberg standaard (...) Bush’ en Cheney’s leugens en aanvallen op de Amerikaanse Grondwet en de Amerikaanse burgervrijheid, hun plannen om Iran aan te vallen, en de oorlogsmisdaden waarvoor zij verantwoordelijk zijn geven een open en klare zaak voor hun afzetting. De laatste peilingen tonen dat 54% van de Amerikanen de afzetting van Vice-president Cheney steunt, met slechts 40% tegen. Bush hangt aan een zijden draadje met 45% voorkeur voor zijn afzetting en 46% tegen. Maar Democraten, net als Republikeinen, hebben het electoraat verzaakt en weigeren om hun plicht te doen. Congres is een schepsel van speciale belangen geworden en vertegenwoordigt niet langer de Amerikanen. Het is duidelijk, er is een nieuwe manier nodig om incompetente en dictatoriale presidenten en vice-presidenten te verwijderen (…) Als Amerika een democratie wenst te blijven, hebben de mensen hernieuwde krachten nodig om ‘regering van de mensen, door de mensen en voor de mensen’ aansprakelijk te houden. Een manier om dit te doen is door een motie van vertrouwen door de mensen. De vraag kan in een nationaal referendum gesteld worden: ‘Zal de President aanblijven?’ ‘Zal de Vice-president aanblijven?’ (…) Als de Amerikaanse mensen niet langer op gekozen functionarissen kunnen vertrouwen om te reageren op de publieke opinie, moeten de mensen doen wat ze kunnen om de macht terug in hun handen te krijgen voordat ze de onderdanen worden van tirannen.” (13)



~ Oktober 2007 ~


Bronnen:

(1) “It’s the people vs. the government, new poll suggests”, CNN, June 29, 2007, http://www.cnn.com/2007/POLITICS/06/29/schneider.angry.voters/index.html?eref=rss_topstories

(2) “Mahathir fires war crimes volley at Bush”, Gulf Times, feb 6, 2007, http://www.gulf-times.com/site/topics/article.asp?cu_no=2&item_no=131231&version=1&template_id=45&parent_id=25

(3) “Celebrity Lunacy”, http://wallofshamearchives.blogspot.com/2007/02/celebrity-lunacy.html

(4) “The Constitution Of The United States”, http://www.archives.gov/national-archives-experience/charters/constitution.html
http://www.law.cornell.edu/constitution/constitution.overview.html

(5) “Lt. Gen. Odom Speaks Truth In US Capitol Basement”, David Swanson, sept 27, 06,
http://www.afterdowningstreet.org/node/14319
http://www.scoop.co.nz/stories/HL0609/S00384.htm

(6) Youtube, http://nl.youtube.com/watch?v=9d-_D15ebJY

(7) Youtube, http://nl.youtube.com/watch?v=TkX5p8-ns1A

(8) “Former Powell aide says Bush, Cheney guilty of ‘high crimes’”, Nick Juliano, May 10, 2007,
http://rawstory.com/news/2007/Former_Powell_aide_says_Bush_Cheney_0510.html

(9) “Salt Lake City Mayor Rocky Anderson Slams His Friend Mitt Romney for "Flip-Flopping" on Abortion, Stem Cell Research, Torture in Attempt to Win GOP Presidential Nomination”, Democracy Now, June 25, 2007, http://www.democracynow.org/article.pl?sid=07/06/25/1421228

(10) “Iacocca: Where Have All the Leaders Gone?”, Lee Iacocca and Catherine Whitney, 2007, http://depression2.tv/d2/node/261

(11) “Seymour Hersh details Bush-Cheney’s lunatic plans for Iran”, Information Clearing House, June 29, 2007, http://www.ichblog.eu/content/view/1801/1/

(12) Youtube, http://www.youtube.com/watch?v=q1wxoEqPncI

(13) “A Reform to Restore the People’s Power”, Paul Craig Roberts, July 13, 2007, Information Clearing House, http://www.informationclearinghouse.info/article18009.htm

Geen opmerkingen: