donderdag 1 november 2007

PKK: Terreur op de camping

door Mariella Konings


Op 12 november 2004, 10 dagen na de moord op Theo van Gogh, werd op een vakantieboerderij c.q. camping De Mus’donck in Liempde, Noord Brabant, op een mistige ochtend een trainingskamp van de Koerdische terreurorganisatie PKK opgerold. Bij de politie actie waren 200 agenten betrokken, en werden de wegen rondom de boerderij hermetisch afgegrendeld terwijl de ME een groot gedeelte van het omringende gebied afzegelde.

De Nationale Recherche had de activiteiten enkele weken in de gaten gehouden voordat men tot actie overging. Omroep Brabant meldt: “Op de camping werden de volgelingen van de Koerdische verzetsbeweging voorbereid om aanslagen te plegen in Turkije.”

Terwijl jonge 28 Koerden en de campingbeheerder werden aangehouden, werd de camping grondig doorzocht. Dit leverde, behalve kleding voor verzending, onder meer nachtkijkers, (valse?) identiteitsbewijzen en een vuurwapen op, evenals een hoeveelheid propaganda materiaal van de PKK, de Koerdische terreurgroep die de afgelopen decennia herhaaldelijk de strijd met de Turkse regering heeft aangebonden.

De jonge Koerdische arrestanten, die allemaal de Turkse nationaliteit hadden, bleken op de camping een training te volgen in “politieke scholing”, “speciale oorlogsvoering” en “militante persoonlijkheidskenmerken”.

Ze waren enige tijd in de gaten gehouden voordat de politie overging tot de grootschalige inval. De vermoedens bestonden dat de deelnemers aan het PKK trainingskamp in Liempde na afloop naar Armenie zouden vliegen, waar zij vervolgens aan de gewapende PKK-opstand tegen Turkije zouden gaan deelnemen.

Na de inval op de camping in het landelijke Noord Brabant wilde het CDA de PKK tot een verboden terroristische organisatie verklaren.
Hoewel de PKK eerder dat jaar op de EU lijst van verboden terroristische organisaties was geplaatst, had de Nederlandse regering getreuzeld om die EU lijst te erkennen. Minister van Justitie Donner was van mening dat als organisaties als de PKK tot verboden terroristische groepen werden bestempeld, de “grondrechten van de burgers” in het gedrang zouden komen.

Wat er vervolgens na de aanhoudingen met de Koerdische arrestanten gebeurde is niet geheel duidelijk. Volgens Elsevier, een week later, waren 18 arrestanten vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, terwijl 9 arrestanten voor tien dagen onder arrest waren geplaatst, en 2 personen overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Omroep Brabant berichtte nog een week later dat van de 31 arrestanten er slechts 2 waren vrijgelaten, en dat van de rest de hechtenis was verlengd.

En toen laaide in 2007 het gewelddadige conflict tussen Turkije en de PKK na jaren op, nadat de terreurorganisatie besloten had haar terreurcampagne tegen de Turkse staat te hervatten. De PKK dreigde ondermeer om toeristische trekpleisters tot doelwit te maken, zoals zij ook in het verleden had gedaan. De Turkse autoriteiten arresteerden vervolgens een aantal verdachten. Onder hen bevonden zich tevens een aantal van de Koerden die eerder op de camping in het Noord-Brabants Liempde waren gearresteerd.

Op 22 mei pleegde de PKK een bomaanslag in de hoofdstad Ankara. Hierbij vielen tien doden, incluis de dader van de zelfmoordaanslag. Nadat hij geidentificeerd was bleek dat ook deze dader getraind was op de camping in Liempde.


bronnen:

“Recherche doet inval in trainingskamp PKK in Liempde”, 12 nov. 04,
http://www.tiscali.nl/content/article/nbinn/541131.htm

“PKK-trainingscentrum in kampeerboerderij Mus’donck”, 12 nov. 04,
http://www.brabantscentrum.nl/nieuws/0446_pkk.htm

“CDA wil PKK in Nederland verbieden”, NOS, 12 nov. 04,
http://www.nos.nl/nieuws/artikelen/2004/11/12/pkk_brabant.html

“12/11 Onderzoek Nationale Recherche naar PKK: 29 verdachten aangehouden”, Politie Brabant-Noord, 12 nov. 04,
http://www.politie.nl/brabant-noord/nieuws/1211_onderzoek_nationale_recherche_naar_pkk.asp

“PKK: marxisten, nationalisten en criminelen”, De Telegraaf, 12 nov. 04,
http://www.telegraaf.nl/binnenland/15566551/PKK:_marxisten__nationalisten_en_criminelen.html

“PKK gecriminaliseerd om verbod te rechtvaardigen”, NCPN,
http://www.ncpn.nl/rtckl/index.php?a=8215&r=148

“Meeste PKK verdachten weer vrijgelaten”, Elsevier, 19 nov. 04,
http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland/artikel/asp/action/do.login/artnr/11290/reageer/ja/index.html

“Eigenaar camping Liempde nog verdacht in PKK-zaak”, Omroep Brabant, 24 nov. 04,
http://www.omroepbrabant.nl/news.aspx?id=36172

“PKK-terreur bedreigt trip naar Turkije”, Joost de Haas, De Telegraaf, 13 oktober 2007, http://www.telegraaf.nl/binnenland/72844221/PKK-terreur_bedreigt_trip_naar_Turkije.html?p=17,1

Geen opmerkingen: