zaterdag 10 november 2007

De Gekken in het Witte Huis

Door Mariella Konings


Onze maatschappij wordt gerund door krankzinnige mensen voor krankzinnige objectieven. Ik denk dat we gerund worden door maniakken voor maniakale doeleinden, en ik denk dat ik in aanmerking kom om als krankzinnig opgesloten te worden door dat uit te drukken. Dat is wat er krankzinnig aan is.” - John Lennon.


Toen hij aantrad als President van Amerika bleek dat George W. Bush allerminst met kennis van zaken behept was. Zijn publieke uispraken boekstaafden dat niet alleen, zijn uitspraken toonden aan dat de president in een wereld op zich leeft. Met een IQ van 91 (1) en weinig intellectuele ambities slaagde de hij erin zoveel curieuze citaten de wereld in te helpen dat zijn uitspraken sinds 2001 te boek staan als de 'Bushisms'.

Het structuurmatigheid waarmee de president verstrooide gedachteflarden, merkwaardige onwetendheid en grammaticale wartaal in zijn toespraken verwerkte bezorgde zijn PR mensen vanaf het begin nachtmerries. Zijn uitspraken vormen de reden waarom hij zo weinig te zien is op tv. Met het vermogen om hele kuddes verslaggevers te doen verstijven met uitspraken waar soms geen touw aan vast te knopen is, betoont George W. Bush zich niet alleen voer voor psychiaters. Er rijzen namelijk keer op keer terdege vragen over de mentale toestand van de president. Zo vergiste hij zich eens in de eeuw waarin wij leven; toen hij reageerde op het Lewinsky schandaal dat Bill Clinton geplaagd had, zei hij: “Dat is een hoofdstuk, het laatste hoofdstuk van de 20e, 20e, de 21e eeuw dat de meesten van ons liever zouden vergeten. Het laatste hoofdstuk van de 20e eeuw. Dit is het eerste hoofdstuk van de 21e eeuw.” (2)
In een andere toespraak, in Connecticut zei hij op 9 april 2002: “En dus, in mijn Staat van de – mijn Staat van de Unie – of staat – mijn toespraak tot de natie, hoe je het ook wil noemen, toespraak tot de natie – vroeg ik Amerikanen om 4.000 jaar te geven – 4.000 uur over de volgende – de rest van je leven – van dienst aan Amerika.” (2)

Aan fundamentele algemene kennis ontbreekt het de President keer op keer, zo bleek bijvoorbeeld in het geval van Brazilië. Zo vroeg hij in november 2001 in opperste verbazing aan Fernando Cardoso, de President van Brazilië: “Hebben jullie ook zwarten?” (2) En een paar jaar later, toen Cardoso’s opvolger president Lula da Silva een landkaart van Brazilië aan Bush liet zien, riep deze verbaasd uit: “Wow! Brazilië is groot!” (3)

Het gebrek aan kennis en begrip van de president was algemeen bekend. Paul O’Neill, de voormalig Minister van Financieen onder Bush, drukte het als volgt uit: “De enige manier waarop ik het kan beschrijven is dat, wel, de President als een blinde man is in een kamer vol dove mensen. Er is geen waarneembare connectie.” (2)
Zijn vrouw Laura, de First Lady, stelde het zo: “Ik was de bibliothecaresse die 12 uur per dag in de bibliotheek doorbracht – en toch, op een of andere manier ontmoette ik George.” (4)

Maar afgezien van het feit dat de man een laag IQ heeft en niet educatief onderlegd is, zijn er de laatste jaren bovendien vermoedens gerezen dat president Bush ook nog zijn verstand heeft verloren. Zoveel werd steeds duidelijker na een reeks openbare incidenten en geruchten die aanleiding begonnen te vormen voor speculaties omtrent de geestelijke toestand van de president.

Want terwijl de gevolgen van zijn catastrofale beleid zich steeds duidelijker af begonnen te tekenen, leek hij het steeds meer als een komische situatie te zien. Een van de eerste openbare incidenten die indiceerden dat de president zijn verstand aan het verliezen was vond plaats in maart 2004. Het was amper een jaar na de (illegale) invasie in Irak om de zogenaamde 'Massa Vernietigingswapens' van Saddam Hoessein te vinden, en Bush hield een toespraak voor het 60e jaarlijkse diner van de ‘Radio and Television Correspondents Association’. En terwijl op dat reeds pijnlijk duidelijk was geworden dat de Massa Vernietigingswapens een leugen waren geweest om de Bush administratie een excuus te geven om Irak aan te vallen, en op dat moment al meer dan 1000 Amerikaanse soldaten waren gesneuveld en tienduizenden Irakese burgers van het leven waren beroofd als gevolg van die smerige leugens, besloot Bush de vruchteloze zoektocht naar de Massa Vernietigingswapens als komische situatie aan de verzamelde journalisten te presenteren.
Terwijl de toeschouwers luisterden, hield Bush een toespraak die hij illustreerde met een dia-vertoning. Bush verkondigde dat de lange zoektocht naar Massa Vernietigingswapens uiteindelijk naar het Witte Huis had geleid en terwijl de verzamelde verslaggevers hardop lachten, toonde Bush dia’s van zichzelf, op zoek naar de Massa Vernietigingswapens in zijn Oval Office. Terwijl de dia’s hem zoekend achter zijn meubulair en glurend onder het tapijt toonden, begeleidde hij de dia's met koddige opmerkingen als: “Die massa vernietigingswapens moeten hier ergens zijn... Nee, daar zijn geen wapens.” Over een meubelstuk gebogen: “Misschien hier?” (5) De verzamelde verslaggevers - waarvan velen schuldig zijn aan het kritiekloze herhalen van de leugens over de WMD die het Witte Huis en het Pentagon zo lang rondstrooiden - lachten dan wel hardop, maar vele televisiekijkers die de voorstelling zagen vroegen zich op dat moment serieus af of de president zijn verstand had verloren.

Een ander incident was tijdens het bezoek van president Bush aan Duitsland in 2006. Toevalligerwijs was het ook de dag waarop Israel de volle aanval op Libanon had geopend, maar Bush gaf de verzamelde wereldpers te kennen vooral gepreoccupeerd te zijn met het feestmaal dat Merkel hem die avond voor zou schotelen; een geroosterd varken. Al eerder die dag had hij tijdens een persconferentie gezegd: “Ik begrijp dat ik de eer heb om het varken aan te snijden,” en de gezamelijke persconferentie met Angela Merkel opende hij met: “Bedankt voor het ontvangst. Ik kijk uit naar dat varken vanavond.” De Chicago Tribune: “Verslaggevers uit Duitsland en de V.S. peperden hem met vragen over de impasse in Iran, geweld in het Midden Oosten en verzwakte democratie in Rusland. Hij beantwoordde alle vragen serieus maar doorspekte alles met varkenspraat.” Toen een Duitse verslaggever hem vroeg: “Afgezien van het varken, Meneer de President, welke inzichten heeft U opgedaan met betrekking tot Oost Duitsland?” antwoordde Bush: “Ik heb het varken nog niet gezien.” En toen een Amerikaanse reporter hem vroeg over de Israëlische aanval op Libanon, grapte hij: “Ik dacht dat je me over het varken ging vragen. Ik vertel je morgen wel over het varken.” (6)

Hij maakte bovendien een serie opmerkingen die bij commentatoren het vermoeden deed rijzen dat hij niet langer besef had van de gebeurtenissen tijdens zijn presidentschap. Zo verklaarde Bush op 20 september 2007 dat Saddam Hussein de moordenaar van Nelson Mandela was: “Ik vond dat er een interessante opmerking gemaakt werd – iemand zei tegen me, ik hoorde iemand zeggen, ‘Nu, waar is Mandela?’ wel, Mandela is dood omdat Saddam Hoessein alle Mandelas heeft doodgemaakt.” (7) Nelson Mandela is al 89 jaar oud, maar hij leeft nog altijd.

Ook leek de president de officiële toedracht van 9-11 vergeten te zijn, zo bleek in een interview met David Speers van Sky News in 2007: “Wij de vrije wereld (hebben) meer werk te doen, en ik geloof dat degenen onder ons die in vrijheid leven een verantwoordelijkheid hebben om regeringsvormen te promoten die omgaan met hetgeen dat 19 jongeren ertoe drijft om in vliegtuigen te stappen om 3000 studenten te doden.” (8)

Bovendien begon hij onlangs – tot afschuw van velen – over Wereld Oorlog III te spreken. Bush, in oktober 2007: “Ik heb mensen verteld dat als je geïnteresseerd bent om de Derde Wereldoorlog te vermijden, het lijkt alsof je geïnteresseerd moet zijn om hen (Iran) ervan te weerhouden de benodigde kennis te vergaren om een kernwapen te maken.” (9)

Gaandeweg werd het steeds duidelijker dat er iets heel ernstig mis is met het redenatievermogen van de president. Een van degenen die daar publiekelijk op wees was de legendarische bokser Mohammed Ali, die op 9 november 2005 van Bush de ‘Medaille van de Vrijheid’ overhandigd kreeg. De Washington Post beschreef het als volgt: “Bush, die bijna speels overkwam, maakte de zware medaille rond Mohammed Ali’s nek vast en fluisterde iets in het oor van de kampioen zwaargewicht. Dan, alsof te zeggen ‘Kom maar op,’ hield de president zijn knuisten omhoog in een schijnuitdaging. Ali, 63, die de ziekte van Parkinson heeft en langzaam beweegt, keek de president in de ogen – en maakte, vinger bij hoofd, een paar seconden lang de ‘gestoord’ draaiing. De tweehonderd aanwezigen in de zaal, inclusief Kabinet secretaressen, lachten besmuikt. Ali, die vervolgens naar zijn stoel werd teruggeleid, maakte het gebaar nogmaals terwijl hij ging zitten. En de president zag er zichtbaar aangeslagen uit, nerveus lachend.” (10)

De mentale gezondheid van de president begon een gespreksonderwerp te vormen in Amerikaanse politieke praatprogramma’s. Zo vormde de uitlating van Bush dat Cheney en Rumsfeld een “fantastische klus” klaarden de aanleiding voor conservatieve politiek commentator Andrew Sullivan om hem op CNN voor gek te verklaren: “Het is losgeslagen. Het suggereert dat deze man zijn verstand verloren heeft. Niemand kan objectief naar de manier waarop deze oorlog is uitgevoerd kijken, of je voor of tegen was, en zeggen dat het goed gedaan is. Het is een ramp. Dat hij zegt dat het een fantastische klus is suggereert dat de president het (verstand) verloren heeft, het spijt me, er is geen andere manier om het te zeggen.” (11)

Ook op MSNBC werd de geestelijke toestand van Bush onderwerp van gesprek, getuige de conversatie tussen Mike Barnicle, MSNBC commentator, en presentator Joe Scarborough in Scarborough Country.
Mike Barnicle: “Joe, ik denk niet dat (Bush) weet wat hij zegt. Ik denk niet dat hij begrijpt wat hij zegt. Ik denk niet…” Joe Scarborough: “Denk je echt dat hij aan waanvoorstellingen lijdt?” Barnicle: “Dat denk ik. Ik denk niet dat hij ons vanavond zou kunnen uitleggen wat hij bedoelde met wat hij vandaag heeft gezegd. Op een gegeven moment zei hij dat we niet winnen, op een ander moment zei hij, weet je, we gaan een overwinning behalen hier. Hij kan overwinning niet definiereren. Het aantal doden in deze oorlog op dit ogenblik, in deze fase van ons leven, ons politieke leven, ons nationale leven, en zeker als er een stijging is in de troepenaantallen in Baghdad – het aantal doden onder Amerikaanse soldaten grenst aan het misdadige. En ik denk niet dat dit een te sterke uitlating is. Het grenst aan het misdadige. Er is geen plan. Er is alleen deze volslagen nonsens die je van deze president van de Verenigde Staten kan krijgen, die een ding zegt op het ene moment, en iets anders het volgende moment, en hij kan er zelf geen wijs uit worden wat hij zegt.” Scarborough: “Dus wat is er daar aan de hand, Mike?” Barnicle: “Wat is er daar aan de hand? Ik denk dat je een president hebt die totaal geisoleerd is van de werkelijkheid, compleet met wanen, een soort van paranoia, die denkt dat iedereen tegen hem is, inclusief zijn eigen Gezamelijke Staf-Chefs...” (12)

Ook bij de Britse veiligheidsdiensten had Bush het stigma van krankzinnig, zo bleek in een onderbelicht schandaal. Op 25 april 2007 stond in Engeland David Keogh terecht, een hogere ambtenaar die werkte op Downingstreet 10. Keogh werd ervan beschuldigd een geheim rapport van de Britse inlichtingendienst over Bush naar een politicus te hebben gelekt. De opsomming van het geheime rapport door de inlichtingendienst was kort en bondig geweest: “Hij is een gek.” (13)

Dennis Kucinich (D-Oh.), die herhaaldelijk procedures start om Cheney af te zetten, zei als reactie op de recente uitlatingen van Bush over de Derde Wereldoorlog: “Ik geloof serieus dat we ons vragen moeten beginnen te stellen over zijn mentale gezondheid. Er is iets mis. Hij schijnt niet te begrijpen dat zijn woorden een echte impact hebben.” (14)

Rosa Brooks, columnist van de LA Times, pleit in de krant voor de gedwongen medicatie van de president: “Vergeet afzetten (...) George W. Bush en Dick Cheney moeten niet als criminelen behandeld worden die straf verdienen. Ze moeten als psychoten behandeld worden die medicatie nodig hebben. Want het is duidelijk dat ze gek geworden zijn. Bewijsstuk A: We zitten midden in een desastreuze oorlog in Irak, de militaire en politieke situatie in Afghanistan verergert gestaag, en de tactieken van ondervraging en detentie hebben wereldwijd anti-Amerikanisme opgevuurd en extremistische bewegingen gevoed. Geestelijk gezonde mensen, geconfronteerd met een dergelijke situatie, doen hun best om spanningen weg te nemen, uiteengevallen bondgenootschappen te herbouwen, een gezamelijk uitgangspunt te vinden met de vijandige partijen en ons leger een rustpunt te geven. Maar gestoorde mensen? Die kijken om zich heen en besluiten dat het een geweldig moment is om een nieuwe oorlog te beginnen (…) Dit is waanzin in actie (…) Wat moet een constitutionele democratie doen als de president en vice-president hun verstand hebben verloren? De V.S. wemelt van gewone mensen die ernstige vormen van geestelijke aandoeningen hebben – waanzinnige mensen met gewelddadige fantasieën die denken dat ze de president zijn, of die denken dat ze instructies van de CIA krijgen via de vullingen in hun mond. Het probleem met Bush is dat hij de president is – en hij instructies aan de CIA en het leger geeft (…) Door het inschakelen van deskundigen uit de geestelijke gezondheidszorg en het rechtssysteem kan het Congres handelen om dat grondwettelijke overzicht te herstellen. Het doel: Zorg dat Bush en Cheney opgenomen worden in een gesloten inrichting, waar ze de behandeling kunnen krijgen die ze zo wanhopig nodig hebben. In Washington is de toepasselijk geschreven wet alvast van kracht: Als een ‘gerechtshof of een jury [een] persoon vindt die geestelijk ziek is en (…) geneigd om zichzelf of andere personen te verwonden als toegestaan wordt dat (de persoon) in vrijheid blijft, mag het hof zijn opname bevelen’.” (15)

De Gekken in de Kelder

Niet alleen de achteruitschrijdende geestelijke gezondheid van president George W. Bush is een publiekelijk gespreksonderwerp geworden. Terwijl het erop lijkt dat de president een graduele achteruitgang van zijn mentale toestand van recente aard is, is er een groep binnen zijn regering die officieel al heet wat langer als 'gestoord' te boek staat.

Zo maakte Mohammed el-Baradei, de directeur van het prestigieuze International Atomic Energy Agency onlangs tegen de BBC de opmerking: “Ik heb geen andere boodschap dan om te verzekeren dat we niet een andere oorlog beginnen of dat we los gaan met het doden van elkaar. Je wilt geen additionele argumenten geven aan de nieuwe gekken die zeggen ‘laten we Iran gaan bombarderen’.” (16) (17)
Gevraagd wie hij precies bedoelde met de ‘nieuwe gekken’, antwoordde el-Baradei diplomatiek: “Degenen die extreme ideeen hebben en zeggen dat de enige oplossing is om je wil door dwang op te leggen.” (16)

Toen el-Baradei het woord “gekken” liet vallen spitsten Washington insiders overal hun oren. Zij weten immers heel goed wie el-Baradei bedoelt met die term. Want voor de insiders is de term “de gekken” een synoniem voor de beruchte groep “Neocons”. De Neocons, met leden als (onder meer) Paul Wolfowitz, Richard “the Prince of Darkness” Perle, Doug Feith, William Kristol, Elliott Abrams en Norman Podhoretz, zijn onder Bush een van de belangrijkste bronnen gebleken voor de leugens die leidden tot de oorlog tegen Irak, en zijn bovendien de architecten van de “Project of a New American Century” (PNAC), het plan voor de Amerikaanse kolonisatie van de wereld in de 21e eeuw.

De Neocons zijn nauw verweven met de Amerikaanse politiek. Ze zijn een groep ‘adviseurs’ van het militair-industrieel complex die in iedere Republikeinse regering sinds Nixon zijn opgedoken, alhoewel zij nooit gekozen worden door het volk. Daardoor lijken zij een onafhankelijke groep binnen de regering te zijn. Ze hebben een reputatie voor het oprakelen van oorlog ten bate van de olie- en wapenindustrieën, en worden verantwoordelijk gehouden voor de stortvloed aan leugens waarmee de (illegale) oorlogen tegen Afghanistan en Irak worden gevoerd. Alhoewel zij allemaal uit de Bush administratie verdwenen zijn sinds de invasie in Irak beginnen ze zich nu weer openlijk te groeperen. En wederom schreeuwen ze weer om een nieuwe oorlog, dit maal tegen olierijk Iran.

Voor degenen die hen kennen lijken zij gedreven door een gedeelde gekte. De term “gekken” met betrekking tot de Neocons is dan ook niet nieuw; de term wordt al decennia lang in Washington gebruikt om de Neocons te beschrijven. Zoals voormalig VN Wapen inspecteur Scott Ritter in 2005 fijntjes opmerkte: “Bush Sr. Noemde de NeoCons de ‘gekken in de kelder’.” (17)

Maar het was Generaal Colin Powell, Amerikaans Minister van Buitenlandse Zaken onder Bush, die in 2004 ongewild de term “gekken” in verband met de Neocons populariseerde bij het grote publiek. Bekend als de enige gematigde politicus in de Bush-administratie, ondervond Powell in de aanloop tot de oorlog in Irak veel hinder van de fanatieke Neocons en hun oorlogszuchtige hysterie. Tijdens een telefoongesprek met zijn Britse collega en vriend Jack Straw noemde hij hen de “godverdomde gekken.” (de “fucking crazies”) (18) Straw lekte deze opmerking door aan BBC verslaggegever James Naughtie, die vervolgens triomfantelijk openbaarde dat hij een boek over de oorlog in Irak aan het schrijven was en dat Powell’s “fucking crazies” citaat prominent op de omslag zou prijken. (18)
Naarmate de situatie verergerde besloot Powell af te treden. Vlak daarna ontmoette hij een groep verslaggevers die hij kende, en ze bespraken over zijn leven nu hij met pensioen was. Ze vroegen hem of hij zijn memoires ging schrijven, waarop een van de verslaggevers voorstelde: “Misschien met je het ‘Colin en de Gekken’ noemen.” (19) Naar verluidt moest Powell zo hard lachen dat hij vervolgens de slappe lach kreeg.

Het lijkt grappig maar dat is het niet; de term “gekken” is juist dodelijk serieus. Voormalig CIA analyst Ray McGovern, een naaste adviseur van George H.W. Bush en zes jaar lang de ‘daily briefer’ van President Reagan, is zelf goed bekend met de Neocons. In een interview met Alex Jones in de zomer van 2005 besprak McGovern het vooruitzicht op een nieuwe oorlog – nu tegen Iran – dat langzaam begon op te doemen. McGovern over het onbegrip dat een oorlog tegen Iran opwekte na de dramatische escalaties in de oorlog tegen Irak: “… gaan we (…) nucleaire faciliteiten in Iran aanvallen? Nu, mensen zeggen ‘dat is gestoord,’ dat is volkomen gestoord! Ik ben het ermee eens. Het probleem is, mensen, dat de mensen die ons beleid voor Irak en Iran runnen in de jaren ’80 – toen ik de Vice President en anderen briefte – wijd en zijd bekend stonden als ‘de gekken,’ okay? De gekken.” (20)

Ray McGovern, die na zijn pensioen bij de CIA ‘VIPS’ oprichtte, ‘Veteran Intelligence Professionals for Sanity’ zei in een interview met de onafhankelijke journalist Dahr Jamail over de Neocons: “… we hebben te maken met mensen die…wel, in mijn dagen in de regering algemeen bekend stonden als ‘de gekken.’ Ik maak geen grapje. Dit was het geval van de hoogste regionen van de regering, en daar kan ik persoonlijk over meepraten, helemaal totaan de laagste analysten in de CIA. Dan kwam ik op een maandagochtend binnen en zei iemand, ‘Hee Ray, raad eens wat de gekken vrijdagmiddag hebben gedaan.’ En dan wist ik precies naar wie ze verwezen. Het was Wolfowitz, het was Perle, het was die hele coterie van mensen. Nu, het strekt tot zijn eer dat de eerste President Bush het goede verstand had om verstandige mensen om zich heen te houden (…) en zij vertelden hem, ‘Meneer de President, U kunt de gekken niet kwijtraken (…) dus laat Perle en Wolfowitz rondhangen in de middelste invloedssferen van het Pentagon, maar laat hen in God’s naam dit land niet in de problemen brengen.’ En dat deed hij. En hij luisterde (…) Nu, wat schertste onze verbazing, wij die van de gekken afweten, toen wij hen in de sleutelposities van regelgeving aantroffen.” (21)


Het zal nog 15 maanden duren voor de termijn van President George W. Bush afloopt.

Ondertussen spreekt hij over de Derde Wereldoorlog terwijl de Neocons weer vanuit het houtwerk komen kruipen en zich achter Rudolph Giuliani scharen. En wederom zien wij hen schreeuwen om een oorlog tegen een land dat geen enkele bedreiging voor Amerika vormt, ditmaal tegen Iran. Mocht het zover komen dat de Bush administratie en de Neocons onverhoeds de aanval openen op Iran dan krijgt de wereld inderdaad de Derde Wereldoorlog over zich heen gestort.

Maar zover hoeft het niet te komen. Iedereen ziet nu immers dat ze krankzinnig zijn... toch? Het is zeker niet de bedoeling dat we de “gekken” nog een keer de kans geven om een nieuwe oorlog te lanceren ten behoeve van de olie en de wapenindustrie, en zeker niet om de Derde Wereldoorlog te starten.



Bronnen:

(1) “The Presidential IQ Report”, The Lovenstein Institute,
http://www.lovenstein.org/report/

(2) “The Complete Bushisms”, by Jacob Weisberg, Slate Magazine,
http://www.slate.com/id/76886/

(3) “Adventures in George W. Bushspeak [Updated Frequently]”, About.com. (part of The New York Times),
http://politicalhumor.about.com/library/blbushisms.htm

(4) “Laura Bush – Confessions Of A Desperate Housewife”, Deborah Orin, New York Post, may 2, 2005,
http://www.rense.com/general64/laurabushconfesions.htm

(5) “Bush’s Iraq WMD joke backfires”, BBC, March 26, 2004,
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/3570845.stm

(6) “Bush jokes, slices boar’s ribs as Middle East explodes”, Mark Silva, Chicago Tribune, July 13, 2006,
http://www.unknownnews.org/insanity071306.html
www.classicalvalues.com/archives/003862.html

(7) “Bush inartfully suggests Saddam killed Mandela”, Think Progress, September 20, 2007, (+video),
http://www.uruknet.info/?p=m36462&hd=&size=1&l=e

(8) “Is Bush crazy?”, 31 oktober 2007,
http://www.propagandamatrix.com/articles/october2007/311007crazy.htm
http://www.breitbart.com/article.php?id=D8SJOG9O3&show_article=1
Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=ZJ2-1IcVCEw

(9) “Bush warns of ‘World War III’ if Iran gains nuclear weapons”, AP, October 18, 2007,
http://www.foxnews.com/story/0,2933,303097,00.html

(10) “At the White House, Prizes for 14 Champs”, Jose Antonio Vargas, Washington Post, November 10, 2005,
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2005/11/09/AR2005110901738_pf.html

(11) “After President Meets Reporters, Sullivan – Once a Bush Backer – Now Suggests He May Have ‘Lost His Mind’”, Editor&Publisher, Novermber 1, 2006,
http://www.editorandpublisher.com/eandp/news/article_display.jsp?vnu_content_id=1003347326
http://www.propagandamatrix.com/articles/November2006/021106Sullivan.htm

(12) “Scarborough Country”, MSNBC transcript, December 20, 2006,
http://www.msnbc.msn.com/id/16313163/
http://newsbusters.org/node/9786

(13) “Leaked Secret Brit Report – ‘Bush A Madman’”, Wayne Madsen, April 25, 2007,
http://www.rense.com/general76/bsushs.htm

(14) “Straitjacket Bush”, Rosa Brooks, Los Angeles Times, October 25, 2007,
http://www.latimes.com/news/opinion/commentary/la-oe-brooks24oct25%2C0%2C7749742.column?coll=la-util-opinion-commentary

(15) “IAEA chief warns of ‘crazies’ seeking Iran war”, Reuters, 1 juni 2007,
http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/L01338347.htm
http://www.informationclearinghouse.info/article17807.htm

(16) “Rice Plays Down Hawkish Talk About Iran”, Helen Cooper, New York Times, june 2 ’07,
http://www.nytimes.com/2007/06/02/world/middleeast/02diplo.html?_r=1&oref=slogin

(17) “Exclusive: Former UN weapons inspector Ritter says NeoCons ‘godless parasites’ feeding on the Republican Party”, Larisa Alexandrova, Raw Story, March 25, 2005,
http://rawstory.com/news/2005/index.php?p=219

(18) “Colin Powell in four-letter neo-con ‘crazies’ row”, The Guardian, 2004,
http://www.mg.co.za/articlepage.aspx?area=/breaking_news/breaking_news__international_news&articleid=137087
.
(19) “Colin and The Crazies”, Sidney Blumenthal, The Guardian, nov. 18, 2004,
http://www.world-crisis.com/analysis_comments/1092_0_15_0_C40/

(20) “Terrorstorm” by Alex Jones, 1:18:06 into the documentary,
http://video.google.nl/videoplay?docid=786048453686176230

(21) “Interview with Ray McGovern, Part I”, by Dahr Jamail, august 21, 2006,
http://www.dahrjamailiraq.com/hard_news/archives/newscommentary/000455.php#more



Geen opmerkingen: